5 Tips om niet ontslagen te worden

Ik werk té vaak met mensen die helemaal ontdaan, teleurgesteld, verdrietig zijn over het feit dat zij ontslagen zijn. Zij hebben het niet aan zien komen, want ‘ik deed mijn werk toch goed’, ‘ik had toch steeds goed beoordelingen’ en ‘ik ben altijd zó loyaal geweest en nu dit…’. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Aan alle mensen die zich hierin herkennen en ook degenen die nog niet aan de beurt zijn geweest, zeg ik: wordt wakker!

Natúúrlijk is het fijn om je betrokken te voelen bij het bedrijf waarvoor je werkt, dat je leuk werk hebt, leuke collega’s en zo’n fijne baas. Maar dat betekent niét dat jij je met huid en haar aan het bedrijf hoeft over te leveren. Jouw werkgever huurt jou namelijk in om een prestatie te leveren en daar betaalt hij een prijs voor: jouw salaris. Daarvoor hebben jullie ooit een arbeidscontract afgesloten en zodra hij jouw prestatie niet meer nodig heeft, de kwaliteit te laag vindt of wat dan ook, zal je werkgever van het contract af willen. En hoewel het ontzettend zuur is als het jouw treft: je had het kunnen voorkomen!

Vijf tips om niet ontslagen te worden:
Tip 1. Zorg er voor dat je een actueel beroep hebt. Er zijn voldoende voorbeelden van ‘verdwenen’ beroepen, datatypiste, boordwertuigkundige, telexist, ga zo maar verder. Volg daarom de ontwikkelingen in jouw werkgebied: zal er de eerstkomende jaren nog vraag zijn naar het soort werk dat je doet? Beperk je niet tot het bedrijf waar je werkt maar kijk ook naar de ontwikkelingen bij concurrerende bedrijven. Als je de idee hebt dat het wel eens de verkeerde kant op kan gaan, zoek dan een andere baan waar wel toekomstmuziek in zit.
Tip 2. Zorg er voor dat jijzelf actueel bent. Dat geldt zowel voor je vakkennis als voor je competenties. Waar eerder bijvoorbeeld vooral een beroep gedaan werd op je inhoudelijke kennis moet je nu steeds vaker presentaties geven. Of, waar je eerder kon volstaan met een mondelinge rapportage, ga je nu ineens ook beleidsnota’s schrijven. Volg opleidingen en trainingen die passen bij je huidige functie en je ambities.
Tip 3. Weet wat je baas van je vindt. Ga het gesprek aan met je baas. Als het geen gebruik in jouw bedrijf is om POP- of functioneringsgesprekken te voeren, vraag er dan om. Vraag je baas waar hij tevreden over is en waar jij je zou kunnen verbeteren. Vertel natuurlijk ook wat jij nodig hebt om verbeteringen te kunnen realiseren. Maak daar duidelijke afspraken over.
Tip 4. Stel je zelf zo nu en dan de vraag of het niet eens tijd wordt voor een andere baan. Dat kan binnen het bedrijf zijn maar ook daarbuiten. Waag de stap eens. Zorg dat je die leuke baan die je in de krant of op internet zag, ook krijgt. Je zult ontdekken dat er heel veel interessante bedrijven zijn, waar leuke mensen werken en waar je je betrokken kunt voelen bij alles wat er gebeurt.

En, weet je wat bij dit alles het meest belangrijk is? Tip 5. Wees onafhankelijk, ben je bewust van je eigen waarde, ambities en datgene wat jij belangrijk vindt in leven en werken. En handel daar naar. Veel succes!

Een gedachte over “5 Tips om niet ontslagen te worden

  1. Interessant, je blog. En deze? 5 Tips om niet ontslagen te worden. Je slaat de spijker op zijn kop. Jammer dat veel mensen dit niet kunnen of willen zien. Ik stuur hem aan “gedupeerden” door.

    Like

Plaats een reactie